Publication:
Aspecte economico-geografice ale valorificării și gestionării resurselor de apă ale Republicii Moldova. Teză de doctor în Științe ale Pământului.

Date
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
ASEM
Research Projects
Organizational Units
Journal Issue
Abstract
Description
Teză de doctor în Științe ale Pământului. 154.01 – GEOGRAFIE ECONOMICĂ ȘI SOCIALĂ. Conducător ştiinţific: BACAL Petru, doctor în geografie, conferențiar universitar.
Teza este constituită din introducere, 5 capitole, concluzii generale și recomandări, bibliografie din 233 de titluri, 41 anexe, 161 pagini de text de bază, 52 de figuri, 18 tabele. Rezultatele obținute în urma cercetărilor la tema tezei au fost publicate în 33 de lucrări științifice. SCOPUL LUCRĂRII: Aprecierea economico-geografică complexă a valorificării și gestionării resurselor de apă ale Republicii Moldova. OBIECTIVE: 1. Crearea suportului informațional și metodologic pentru aprecierea economico-geografică a valorificării și gestionării resurselor de apă; 2. Evaluarea resurselor de apă de suprafață și subterane în profil național, regional și bazinal; 3. Analiza spațială (pe unități administrativ-teritoriale și hidrografice) și ramurală a captării și utilizării resurselor de apă; 4. Aprecierea mecanismului actual de gestionare a resurselor de apă și principalelor componente ale acestuia; 5. Elaborarea recomandărilor pentru utilizarea durabilă si gestionarea mai eficientă a resurselor de apă. NOUTATEA ȘI ORIGINALITATEA ȘTIINȚIFICĂ. A fost realizat un studiu amplu și interdisciplinar privind utilizarea și gestionarea resurselor de apă ale Republica Moldova, care cuprinde o analiză spațială complexă (regională și bazinală) a captării și utilizării apelor, precum și a instrumentelor principale ale mecanismului de gestionare a resurselor de apă. REZULTATUL OBȚINUT constă în aprecierea economico-geografică complexă a utilizării și gestionării resurselor de apă ale Republicii Moldova în condițiile actuale ale tranziției socio-economice îndelungate și intensificării schimbărilor climatice. Au fost evaluate tendințele principale ale utilizării apelor după sursele de proveniență și categoriile de folosință. Au fost identificate carențele principale ale sistemului informațional, ale exploatării sistemelor de captare și utilizare a apelor și ale aplicării mecanismului de gestionare în domeniu, propuse recomandări de prevenire și atenuare a acestor lacune.
Keywords
resurse de apă, captare, utilizare, gestionare, regiuni, bazine hidrografice
Citation