Publication:
Răspunderea penală pentru constrângerea de a face declarații. Rezumatul tezei de doctor în drept

Date
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Research Projects
Organizational Units
Journal Issue
Abstract
Description
Rezumatul tezei de doctor în drept. Specialitatea:554.01 – Drept penal și execuțional penal. Conducător de doctorat: GRECU Raisa, doctor habilitat în drept, conferențiar universitar.
ADNOTARE. Jenunchi Elena. Răspunderea penală pentru constrângerea de a face declarații. Rezumatul tezei de doctor în drept la specialitatea 554.01 – Drept penal și execuțional penal. STRUCTURA LUCRĂRII: introducere, 4 capitole, concluzii generale şi recomandări, bibliografie din 173 de titluri, 158 de pagini text de bază, 1 anexă și 6 figuri. Rezultatele obţinute sunt publicate în 9 lucrări. DOMENIUL DE STUDIU: Drept penal. Partea specială. SCOPUL ŞI OBIECTIVELE LUCRĂRII. Scopul tezei de doctor constă în realizarea unei investigații aprofundate în materia infracțiunii de constrângere de a face declarații, prevăzute la art. 309 Cod penal al Republicii Moldova, sub aspect teoretico-normativ, cu evaluarea eficienței practice a reglementării legislative a acesteia și formularea unor propuneri de lege ferenda, orientate spre perfecționarea cadrului legal de incriminare a infracțiunii date. Pentru realizarea acestui scop au fost trasate următoarele obiective: analiza complexă teoretico-normativă a elementelor componenței de infracțiune prevăzute la art. 309 CP RM; identificarea carențelor de reglementare normativă ce influențează negativ asupra eficienței aplicării normei studiate; stabilirea criteriilor delimitării infracțiunii analizate de unele fapte infracționale conexe; realizarea unui studiu comparativ al legislației penale în materie de reglementare a infracțiunii de constrângere de a face declarații; formularea unor propuneri de perfecționare a cadrului normativ incriminator al art. 309 CP RM.
Keywords
constrângere, amenințare, acte ilegale, subiect special, acord de recunoaștere a vinovăției, intenție, delimitare, studiu comparativ
Citation